категорії: блоґ-запис

Початок другої п'ятирічки - у будинку трамвайників

теґи: Будинок Трамвайників, Київ, Київська Мала Опера

Київська Мала Опера або Будинок Трамвайників (фото Романа Маленкова)

 Те, що зараз називається Мала Опера – кілька десятиліть тому було Будинком Трамвайників. І там крутили кіно. Довкола цього будинку вже з'явилась навіть наша легенда – одного разу стоячи біля його стін – до нас підійшов дуже дивний єврей, який стверджував, що тут насправді була синагога. Ми ж не знайшли таких відомостей. 

Київська Мала Опера або Будинок Трамвайників (фото Романа Маленкова)

Будинок за адресою Дегтярівська 5а був зведений у 1902 році архітектором Михайлом Артиновим. Як данину тодішній моді його збудували у стилі псевдо руської архітектури. Будувався він під Лук’янівський народний дім (своєрідний палац культури). Зовні він зовсім невеликий тому важко припустити що в будинку було влаштовано глядацький зал на 600!!! сидячих місць.

Народний дім збудували прямо над великим струмком (мав назву – Скоморох). Струмок сховали у труби.

Київська Мала Опера або Будинок Трамвайників (фото Романа Маленкова)

До 1917 року в народному домі грались концерти та ставились вистави. А у 1910 році в залі дому влаштували перший у Києві кінематограф. В радянські часи народний дім ліквідували, а у приміщеннях розмістили клуб, а пізніше будинок культури, Лук’янівського трамвайного депо. Таким він і був до 21 століття. Але у 2006 році Лук’янівське трамвайне депо ліквідували (ну кому потрібне депо на супердорогій землі в центрі Києва), майже всі будівлі його знесли, а колишній народний дім прийшов у цілковите запустіння.

Київська Мала Опера або Будинок Трамвайників (фото Романа Маленкова)

У 21 столітті приміщення здавали в оренду під офіси, але до 2006 року всі розташовані тут установи виселили – повинна була початись реставрація.

День народження Сумно? – буде першою великою культурницькою акцією, яка відбудеться в приміщенні так і не відреставрованої Малої Опери. Відвідувачі зможуть доторкнутися до ще не забетонованих стін пам'ятки архітектури.

 Дякуємо за фото та частково текст Роману Маленкову ukrainaincognita.com .